I znów w sklepie pojawiły się szparagi jako jedno z pierwszych wiosennych warzyw. Szparagi są na tyle uniwersalne że nie są tylko do sałatek czy zapiekanek wykorzystałam je na śniadanie, do omleta. Połączenie szparagów ze słoną fetą świetnie się sprawdziło.
Składniki
- 3 jaja kurze
- 4-5 szparagi zielone
- 50 g fety
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Oderwać zdrewniałe części szparagów i przekroić je wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szparagi na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać 4 łyżki wody, przykryć pokrywką na około 5 minut aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jaja roztrzepać, dodać mąkę i mleko, doprawić niewielką ilością soli i pieprzem. Szparagi zalać masą jajeczną, smażyć około 3-4 minuty aż omlet w połowie się zetnie i posypać szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę fetą. Znów przykryć i smażyć do całkowitego schnięcia jajek.