Karpatka

Jak ja dawno tego ciasta nie jadłam, uznałam więc, że Wielkanoc będzie dobrym pretekstem, bo to przecież klasyk wśród ciast. Ten przepis który wam polecam jest idealny, masa jest zbita, nic nie wypływa i świetnie się smaruje a nie jest z pudełka ! 



Składniki
Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka wody
  • 5 jaj
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 9 ml aromatu cytrynowego
W rondelku zagotować wodę, rozpuścić w niej masło. Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę i proszek do pieczenia, szybko miksować na małym ogniu aż będzie jednolita masa. Gdy ostygnie dodać po jednym jajku, znów miksować. Powstałe ciasto podzielić na pół i rozłożyć na 2 blaszki. Każdą piec osobno w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut a gdy już wyrośnie i zacznie się rumienić zmniejszyć temperaturę do 160. 
Odlać 1 szklankę ziemnego mleka wymieszać z mąkami i budyniem w proszku. Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier i cukier z wanilią, zagotować i dodać mieszankę ze szklanki aż powstanie budyń. Budyń dobrze wystudzić. Miękkie masło miksować z wystudzonym budyniem i aromatem. 
Pomiędzy ostudzonymi płatkami ciasta wyłożyć masę a wierch posypać cukrem pudrem.