Jaja to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych choć 8 lat temu miałam taką Wielkanoc bez jaj, żurku i białej kiełbasy ale to było na innym kontynencie. Ja w tym roku proponuje jaja nadziewane masą buraczaną a połączone z ostrym chrzanem, świeżością koperku i chrupiącego szczypiorku jest niesamowite.
Składniki
- 6 jaj kurzych
- 4 łyżki buraków (ok. 200 g)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- 1 pęczek koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, świeżo mielony pieprz
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jaja ugotować na twardo, zalać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Następnie jaja obrać ze skorupki, przekroić na połówki a żółtka przełożyć do miski z starymi buraczkami. Koperek drobno posiekać i wraz z chrzanem, majonezem i przyprawami dodać do miski. Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Masą buraczkową faszerować połówki jajek, można użyć rękaw cukierniczy. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.