Gołąbki bez zawijania z piekarnika

Zdecydowanie, ta forma gołąbków jest wygodniejsza, to chyba takie czasy, chcemy zjeść trochę na skróty, mniej "stać przy garach". Jedno jest niezmienne, ma być pysznie, i JEST ! Wiem, że są zwolennicy jednej i drugiej wersji, ja robię na zmianę i w wiekszych ilościch, więc mroże na później. 



Składniki
  • 300 g kapusty (u mnie młoda)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 200 g ryżu (u mnie brązowy)
  • 2 cebule
  • 2 jaja kurze
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz 
Kapustę rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce, zblanszować (wrzucić na wrzątek i po zagotowaniu odcedzić na sitku, zalać zimną wodą) i ostudzić. Ryż ugotować al dente, ostudziuć. . W miesce wymieszać  mięso z jajami, otrebami, kapustą, ryżem i przyprawami. Z powstałego farszu uformować kotlety i podsmażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony. Cebulę drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na maśle, passatę połączyć bulionem i wlać na cebulę, doprawić papryką, sola i pieprzem. W głebokim naczyniu żaroodpornym wlać trochę sosu pomidorowego, ułożyć kotlety i wlać resztę sosu by przykryły kotlety. Piekarnik nagrzać do 170°C i piec przez 60 minut.