Dorsz w sosie pomidorowym

Po obfitych Świętach, tych wszystkich sałatkach i serniczkach czas na lżejszy posiłek. I u mnie dziś ryba, konkretnie dorsz, podany w szybkim sosie pomidorowym zapiekany bułką tartą. Składniki podstawowe a połączenie wyśmienite ! 



Składniki
  • 500 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 600 g pomidorów pelati z puszki lub 6 świeżych 
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól, świeżo mielony pieprz
Rybę pokroić na kawałki, zwykle na pół wystarczy, skropić oliwą i posypać solą. Rybę włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego. Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory włożyć do garnka, dodać cukier, bazylię, sól, pieprz i gotować przez 10 minut. Pod koniec dodać śmietanę i energicznie wymieszać. Gorącym sosem zalać rybę a wierzch posypać bułką tartą. Piec w 160°C przez 40 minut. Podawać z ulubioną surówką.