Po obfitych Świętach, tych wszystkich sałatkach i serniczkach czas na lżejszy posiłek. I u mnie dziś ryba, konkretnie dorsz, podany w szybkim sosie pomidorowym zapiekany bułką tartą. Składniki podstawowe a połączenie wyśmienite !
- 500 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- 600 g pomidorów pelati z puszki lub 6 świeżych
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól, świeżo mielony pieprz
Rybę pokroić na kawałki, zwykle na pół wystarczy, skropić oliwą i posypać solą. Rybę włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego. Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory włożyć do garnka, dodać cukier, bazylię, sól, pieprz i gotować przez 10 minut. Pod koniec dodać śmietanę i energicznie wymieszać. Gorącym sosem zalać rybę a wierzch posypać bułką tartą. Piec w 160°C przez 40 minut. Podawać z ulubioną surówką.