Babka z czekoladą


Wiecie jaki dziś jest dzień ? Dzień czekolady czyli najsłodsze święto w roku! W takim dniu zapraszam na babkę, właśnie czekoladową. Ja proponuję czekoladę deserową bo poprawia pamięć, relaksuje ale i pobudza. To ciacho jest pyszne i łatwe więc doceni je każdy łasuch. 



Składniki
  • 250 g czekolady deserowej minimum 60 % kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jaja kurze
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
  • 200 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej tj. miseczkę z połamaną czekoladą umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak by dni miseczki nie dotykało tafli wody. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do wystygnięcia. W misce dokładnie miksować masło z cukrem i dodać po jednym jajku. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę, chwilę miksować o dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksować do dokładnego połączenia wszystkich składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku do tzw. suchego patyczka tj około 45 minut. Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić i polać nią babkę.