Ostatnimi czasy Naleśnikarnie podbijają Polskę i nasze podniebienia. Dzieciaki uwielbiają je na słodko, chociaż nie, dorośli też ! Ja proponuje dziś wytrawnego naleśnika: z farszem z warzyw i boczku, z ciągnącym się serem pleśniowym. Skatalogowałam je jako mega syte śniadanie lub po prostu obiad na szybko!
- 5 łyżek mąki pszennej typ 450
- 1 szklanka świeżego mleka
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 150 g boczku wędzonego surowego
- 1 garść szpinaku
- 100 g sera pleśniowego blue
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć z boczkiem. Z pomidorów wykroić środek i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić pomidory, szpinak, kapary, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Do miski wbić jaja, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, całość zmiksować. Z uzyskanego ciasta usmażyć naleśniki, po kilka minut z każdej strony. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć obok siebie 2 naleśniki na które nałożyć farsz oraz pokrojony w plastry ser pleśniowy. Przykryć następnymi 2 naleśnikami. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Upieczone naleśniki posypać pokrojoną natką pietruszki.