Schab pieczony w kapuście kiszonej

No dobra przyznam się: nie przepadam za kotletami schabowymi! Wiem, wiem to klasyczne polskie danie na niedzielny obiad, ale ja wolę schab w innych wersjach. Przykładem jest schab nadziewany boczkiem i cebulą pieczony z kapustą kiszoną. To super pomysł na wielkanocny obiad czy po prostu gdy zaprosimy gości do stołu. 



Składniki
  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Schab umyć i naciąć w odstępach około 2-3 centymetrowych. Następnie mięso posypać przyprawami, spryskać oliwą i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, całość dokładnie natrzeć w każdym miejscu. Odstawić na przynajmniej 2 godziny. Boczek oraz cebulę pokroić w plastry. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego a w każde nacięcie włożyć plastry boczku i cebuli. Dookoła schabu wyłożyć kapustę kiszoną razem z jej sokiem. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180° C przez 90 minut. Podawać posypane pokrojonym szczypiorkiem.