No dobra przyznam się: nie przepadam za kotletami schabowymi! Wiem, wiem to klasyczne polskie danie na niedzielny obiad, ale ja wolę schab w innych wersjach. Przykładem jest schab nadziewany boczkiem i cebulą pieczony z kapustą kiszoną. To super pomysł na wielkanocny obiad czy po prostu gdy zaprosimy gości do stołu.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 700 g kapusty kiszonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Schab umyć i naciąć w odstępach około 2-3 centymetrowych. Następnie mięso posypać przyprawami, spryskać oliwą i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, całość dokładnie natrzeć w każdym miejscu. Odstawić na przynajmniej 2 godziny. Boczek oraz cebulę pokroić w plastry. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego a w każde nacięcie włożyć plastry boczku i cebuli. Dookoła schabu wyłożyć kapustę kiszoną razem z jej sokiem. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180° C przez 90 minut. Podawać posypane pokrojonym szczypiorkiem.