Sałatka jajeczna to moja pierwsza w tym roku propozycja na wielkanocny stół. Jest szybka, uniwersalna, przyjemnie chrupie pod zębami oraz ma świetny aromat i smak. U mnie jaja są od naszych kurek więc cieszy podwójnie.
Składniki
- 6 jaj kurzych
- 1 duży por część biała
- 6 ogórków konserwowych
- 400 g zielonego groszku (puszka lub słoik)
- 200 g sera żółtego w kawałku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki i por posiekać w drobna kostkę. Groszek odsączyć z zalewy a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i gdy już będzie dobrze doprawione dodać majonez i znów dokładnie wymieszać.