Muffinki cytrynowe

Dziś 30 marca jest Światowy Dzień Muffinka więc jak mogłoby ich w takim dniu zabraknąć?! Muffinki to mój ulubiony wypiek na szybko. Dziś padło na muffinki cytrynowe bo lubię różne smaki i jak na pierwszy weekend wiosny musi być jasno i słonecznie. Są wilgotne, z wyraźną nutą cytrynową, w sam raz na wiosenny piknik czy do pierwszej kawy na tarasie. 


Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajo kurze
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 ml olejku cytrynowego
  • 1 cytryna
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Cytrynę dobrze wyszorować i otrzeć z niej skórkę. W misce miksera połączyć mleko, jajko, roztopione i wystudzone masło, olejek i skórkę z cytryny. do miski stopniowo dodawać suche składniki i chwile miksować do ich połączenia. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami i do nich nałożyć ciasta do ¾ ich wysokości. Piec w nagrzanym do 200° C piekarniku przez 20 minut.