Sałatki z makaronem nigdy się nie znudzą! Można dodawać to co aktualnie mamy w kuchni, ta powstała gdy robiłam własnie robiłam czystki w lodówce. Moja sałatka konserowa jest pyszna, kolorowa i łatwa w przygotowaniu. Sprawdza się na imprezę przy stole ale też na kolacje czy drugie śniadanie do pracy.
Składniki
- 250 g drobnego makaronu (u mnie kolanka)
- 650 g papryki konserwowej
- 250 g szynki konserowej
- 240 g kukurydzy konserwowej
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z poleceniem producenta. Paprykę, szynkę, obranego ogórka i cebulę pokroić w kostkę, dodać do wystudzonego makaronu. Dosypać odsączoną z zalewy kukurydzę i przyprawy. Całość wymieszać. Po doprawieniu dodać majonez i znów wymieszać. Najlepiej zostawić kilka godzin lub na noc w lodówce.