W połowie marca już wszystkim tęskno do wiosny, w ogródkach już wychodzą tulipany i żonkile a tu chłodny deszczowy dzień ! Na poprawę nastroju zrobiłam aromatyczny i rozgrzewający makaron z salami i soczewicą. Wegetarianie lub osoby które mają ochote na bezmięsne danie mogą pominąć salami i też jest pysznie.
Składniki
- 300 g makaronu (u mnie razowy fusilli)
- 200 g czerwonej soczewicy
- 250 g salami z pomidorami
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól, pieprz
Soczewicę namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i marchewkę. Dodać pokrojone w kostkę salami, odsączoną z wody soczewicę, passatę pomidorową i rozmaryn. Całość zalać bulionem, przyprawić solą, pieprzem i gotować 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie makaron ugotować al dente. Pod koniec gotowania sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać i gotować kolejne 10 minut, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Podawać posypane parmezanem.