Fusilli z salami i soczewicą

W połowie marca już wszystkim tęskno do wiosny, w ogródkach już wychodzą tulipany i żonkile a tu chłodny deszczowy dzień !  Na poprawę nastroju zrobiłam aromatyczny i rozgrzewający makaron z salami i soczewicą. Wegetarianie lub osoby które mają ochote na bezmięsne danie mogą pominąć salami i też jest pysznie. 



Składniki
  • 300 g makaronu (u mnie razowy fusilli)
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 250 g salami z pomidorami
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
Soczewicę namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, seler i marchewkę. Dodać pokrojone w kostkę salami, odsączoną z wody soczewicę, passatę pomidorową i rozmaryn. Całość zalać bulionem, przyprawić solą, pieprzem i gotować 40 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie makaron ugotować al dente. Pod koniec gotowania sosu dodać ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać i gotować kolejne 10 minut, w razie konieczności dolać odrobinę wody. Podawać posypane parmezanem.