Dawno u mnie nie było zapiekanki i tak mnie naszło. Padło na zapiekankę z mięsem zmielonym, makaronem, warzywami i sosem beszamelowym. U mnie makaron pene bo taki miałam w domu ale może być wasz ulubiony np. fusilli czy farfalle. Taka zapiekanka podana na obiad czy nawet kolację to posiłek syty i pyszny.
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1½ szklanki mleka 2%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300g makaronu u mnie pene
- 250 g sera żółtego
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 4 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów pelati
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kukurydzy
- 4 łyżki groszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać 2 łyżki startego sera, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdjąć z ognia.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Dodać mięso zmielone i podsmażyć na złoto. Do mięsa dodać pomidory, kukurydzę, groszek, sol, pieprz, paprykę słodką i roztarty w dłoniach majeranek. Całość wymieszać i podsmażyć około 15 minut do częściowego odparowania płynów.
Makaron ugotować al dente według zaleceń producenta.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i na dno wyłożyć warstwami: makaron, beszamel, sosu mięsnego i wykończyć tartym na dużych oczkach żółtym serem. Wstawić do piekarnika, nagrzać do 200°C i piec 15 minut.