Shakshuka (szakszuka) to danie kuchni bliskowschodniej a dosłownie oznacza "wielki bałagan". I choć ma wiele odmian: z mięsem, szynką, rybą czy serami to podstawą są pomidory, cebula i oczywiście jaja. Dla mnie to świetny pomysł na weekendowe śniadania, są pożywne i aromatyczne.
- 3 jaja
- 5 pomidorów lub poza sezonem puszka pelati
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Sól, pieprz świeżo mielony
Świeże pomidory obierz ze skórki i pokrój je w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę, paprykę, sól i pieprz. Po chwili dodać pomidory, całość wymieszać i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut aby część wody odparowała a sos zrobił się gesty. Po tym czasie łyżką zrób w sosie 3 niewielkie wgłębienia do których pojedynczo wbij jajka, posyp pokrojona natka pietruszki. Patelnie przykryj i duś przez 5 minut. Po tym czasie jajka delikatnie przełóż na talerze.