Oponki zrobiłam z dodatkiem twarogu a bez drożdży. Te pączki z dziurka są mięciutkie, nie tłuste, proste w wykonaniu i mega szybko się robi. Można polać je lukrem lub czekoladą i posypką. To też moja alternatywa dla tradycyjnych pączków na Tłusty Czwartek.
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 500 g półtłustego sera białego
- ¼ szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek jaj kurzych
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka czystej wódki 40%
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Twaróg przepuścić przez praskę lub zgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać do miski. Dodać cukry, żółtka, śmietanę, wódkę. Całość zagnieść na ciasto o jednolitej masie, jeśli się klei do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na 4 części i każdą osobno rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wyciąć krążki a w środku każdego krążka kieliszkiem mniejsze krążki a w najmniejszych krążkach słomką do napojów robić dziurki. W międzyczasie rozgrzać olej na patelni lub płaskim garnku i smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu z patelni odsączyć na papierowym ręczniku a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.