Soczewicy nie znam z domu rodzinnego bo mimo, że znana od wieków była zapomniana. Teraz wraca do łask dzięki walorom smakowym ale i zdrowotnym. Dania, do których możemy użyć soczewicę jest bardzo dużo a ja dziś zrobiłam sałatkę, wegetariańską i bardzo kolorową.
Składniki
- garść roszponki
- 150 g soczewicy u mnie z puszki
- pomidoryki cherry lub sycylijskie
- kilka zielonych oliwek
- 1 czerwona cebula
- 100 g sera feta
Sos
- sok z ½ cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Umytą roszponkę wyłożyć na talerz. Cebulę pokroić, przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem. Pokroić oliwki, pomidorki i fetę. Soczewicę odsączyć i wyłożyć ja na roszponkę, dalej oliwki, cebulkę, fetę oraz pomidorki. W miseczce wymieszać oliwę z sokim z cytryny, musztardę oraz przyprawami. Sałatkę polać przygotowanym sosem. Podawać od razu.