Kasza jaglana z czerwoną fasolą, kukurydzą i pomarańczą

Po Tłustym Czwartku i objadaniu się pączkami czas na lżejszy posiłek. Ja dziś na kolację przygotowałam sałatkę: bardzo kolorową i zdrową bo z kaszą jaglaną. Poza kaszą są warzywa a że nie sezon na świeże to wykorzystałam te konserwowe. Sałatka dla wegetarian bo nie ma mięsaa jest bardzo syta. Jak mówiłam zrobiłam ją na kolacją ale to też super propozycja na lunch do pracy czy szkoły. 


Składniki
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ pomarańczy
  • ½ czeronej cebuli
  • 1 papryka konserwowa
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • sól, świeżo mielony pieprz
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu od producenta. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ostrym nożem ściąć z pomarańczy skórkę razem z albedo i wyfiletować nad talerzem kawałki pomarańczy a zgromadzony sok zostawić do sosu. Do kaszy dodać odsączoną kukurydzę i fasolę, wymieszać i wyłożyć na talerz. Na wierzch ułożyć cebulę, paprykę i fileciki pomarańczy. W osobnej miseczce wymieszać sok z pomarańczy, oliwę, sól i pieprz i powstałym sosem polać sałatkę na talerzu. Posypać poosiekaną natką pietruszki.