Co powiecie na roladę w serduszka ? Robi wrażenie, co! Ale obiecuję, za efektownym wyglądem jest też świetny smak. Rolada idealna na deser walentynkowy lub jak ja to mówię: na osobisty dzień miłości czyli rocznicę ślubu. W sezonie letnim galaretkę można zastąpić świeżymi owocami, a tu truskawki będą idealne.
Składniki
ciasto na serduszka
- 1 białko jaja
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej typ 450
- 20 g masła
- 10 g czerwonego barwnika w żelu
- 4 jaja + 1 żółtko
- ½ szklanki cukru
- 60 g rozpuszczonego masła
- ½ szklanki mąki pszennej typ 450
- ¼ szklanki kakao
- 250 g mascarpone
- 350 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 truskawkowa galaretka
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, wylać na płaski talerz i zostawić do stężenia.
W małej miseczce za pomocą łyżki wymieszać składniki na serduszka: białko, cukier, mąkę, miękkie masło i barwnik by powstała jednolita czerwona masa. Całość włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie serduszka w małych odstępach. Wstawić do zamrażarki do stężenia, około godzinę.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę i połączyć z ubitymi białkami. Do masy dodać mąkę, kakao i rozpuszczone, letnie masło. Delikatnie wymieszać i wylać na wyjęte z zamrażarki czerwone serduszka. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 8-9 minut. Na upieczony i jeszcze ciepły biszkopt położyć suchą ściereczkę kuchenną i wraz z papierem do pieczenia delikatnie zwinąć w roladę, pozostawić do ostygnięcia.
Krem: śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder na puszysty krem.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, wyjąć ściereczkę i tą część bez serduszek posmarować kremem a na brzeg ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę znów dość ciasno zwinąć zaczynając od brzegu z galaretką. Wstawiać do lodówki zawiniętą w folię spożywczą do stężenia na co najmniej 2 godziny.
W małej miseczce za pomocą łyżki wymieszać składniki na serduszka: białko, cukier, mąkę, miękkie masło i barwnik by powstała jednolita czerwona masa. Całość włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie serduszka w małych odstępach. Wstawić do zamrażarki do stężenia, około godzinę.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę i połączyć z ubitymi białkami. Do masy dodać mąkę, kakao i rozpuszczone, letnie masło. Delikatnie wymieszać i wylać na wyjęte z zamrażarki czerwone serduszka. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 8-9 minut. Na upieczony i jeszcze ciepły biszkopt położyć suchą ściereczkę kuchenną i wraz z papierem do pieczenia delikatnie zwinąć w roladę, pozostawić do ostygnięcia.
Krem: śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder na puszysty krem.
Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, wyjąć ściereczkę i tą część bez serduszek posmarować kremem a na brzeg ułożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Roladę znów dość ciasno zwinąć zaczynając od brzegu z galaretką. Wstawiać do lodówki zawiniętą w folię spożywczą do stężenia na co najmniej 2 godziny.