Brokuły w mielonym

Jeśli chcesz zaskoczyć gości albo najbliższą rodzinę, podać niby zwykłe ale efektowne kotlety mielone? Moja propozycja to brokuły w mielonym! Ja zrobiłam wesje dla dzieci i je pod koniec gotowałam ale jeśli wolicie można smażyć w bułce tartej lub piec w piekarniku pomijając obgotowanie brokuła w wodzie. Proponuję podawać z ziemniakami lub kaszą. 


Składniki
  • ½ kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo kurze
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • 1 łyżka ortębów pszennych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cząbru
  • sól, pieprz
Różyczki brokuła wrzucić na wrzątek na 3 minuty a następnie przełożyć do miski z zimną wodą z kostkami lodu. Mięso wymieszać z jajem, kaszą manną, otrebami, bułka tartą, przesisniętym przez praske czosnkiem oraz przyprawami: sól, pieprz, papryka i cząber. Porcję mięsa rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć na niej różyczke brokuła i dokładnie dookoła oblepić, mi wyszło 7 kotletów. Każdego kotleta obtoczyć w mące i obsmażyc z każdej strony na rozgrzanym oleju. W płaskim garnku zagotować 2 szklanki i wody z bulionem iprzełozyć do niego podsmażone pulpety, gotować 10 minut.