Dziś rodzinnie wybieramy się na łyżwy więc muszę zrobić szybki a treściwy obiad. Makarony zawsze są dobrym rozwiązaniem a ten z pesto brokułowym pysznym. Składniki nie są wyszukane, powszechnie znane a zdrowe i sycące. Obiad powstał w dosłownie 20 minut więc możemy pędzić na lodowisko.
Składniki
- 350 g makaronu tagliatelle
- 350 g różyczek z brokuła
- 2 ząbki czosnku
- Liście bazylii z całego krzaczka
- 30 g orzechów włoskich (waga bez łupinek)
- 50 g sera parmezan
- ½ łyżeczki soli
- 50 ml oliwy extra virgin
- 50 ml oleju z orzechów włoskich
Z brokuła odciąć różyczki, opłukać, wrzucić na wrzątek i gotować przez 4 minuty. Po tym czasie brokuła przelać bardzo zimną wodą. Obcięte liście bazylii opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pesto najlepiej w moździeżu ale jeśli nie ma to za pomocą blendera. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na jednolitą konsystencję sosu. Jeśli moździeż to rozetrzeć ząbki czosnku z solą, dodać bazylię a gdy liście puszą sok to dodać orzechy i znów rozetrzeć. Dodać zblendowane różyczki brokuła i orzechy oraz oliwę i olej, całość rozetrzeć na jednolita konsystencje sosu. Makaron ugotować według instrukcji producenta na sposób al dente, odcedzić ale nie przelewać zimną wodą. Na talerze wyłożyć gorący makaron i pesto, całość wymieszać. Podawać od razu.