W mojej spiżarni jest jeszcze dużo orzechów włoskich, więc u mnie kolejne ciasto z orzechami. Orzechowe placki są lekkie jak biszkopt, z tą różnicą, że na białkach. Ciasto troche czasochłonne ale to połaczenie jest OBŁĘDNE, serio mówie. To sernik, który mojej mamie skradł serce i bardziej smakuje niż ten z brzoskwiniami.
SkładnikiPlacek orzechowy
- 6 jaj
- 1 szklanka drobnego cukru
- 100 g orzechów włoskich bez łupinek
- 100 g masła
- ½ szklanki makie pszennej
- ½ szklanki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik
- 600 g twarogu sernikowego
- 5 jaj
- 1½ szklanki drobnego cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Krem śmietanowy
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 250 ml śmietany 18%
Polewa czekoladowa
- 75 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki drobnego cukru
- 50 g orzechów włoskich bez łupin
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijać na wolnych obrotach dodawać żółtka, cukier oraz roztopione i zimne masło. Do masy dodać przesianą mąki, proszek do pieczenia oraz zmielone w malakserze orzechy. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok 25 minut to tzw. suchego patyczka. Zimny placek przekroić wzdłuż na pół na dwa płaty.
Sernik
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, następnie budynie w proszku. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą twarogową i przelać do blaszki po pieczeniu ciasta wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 60 minut. Wystudzić, najlepiej w blaszce, wyjąć całkowicie zimny.
Krem śmietanowy
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie po jednej łyżce dodawać śmietanę.
Polewa
W rondelku roztopić masło, dodać kakao, wodę i cukier, całość wymieszać, nie gotować i ostudzić.
W blaszkę włożyć jeden z placków z orzechami, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, upieczony sernik, resztę kremu śmietanowego i drugi placek orzechowy. Na wierzch wyłożyć polewę czekoladową i drobno pokrojone orzechy.