Kaczka nie należy do popularnych mięs z drobiu w naszym codziennym menu, sadzę że wynika to z nieodpowiedniego traktowania tego mięsa i obawa o wysuszenie go. Gdy zapamiętamy kilka zasad to nam się uda. Przede wszystkim nie może być przeciągnięta bo może być gumowa. Konieczne jest też "odpoczywanie" mięsa w ciepłym piekarniku, by zawiązało wszystkie soki w środku a nie wypłynęły podczas krojenia .
Składniki
- 2 filety kaczki
- 50 g pistacji
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 3 łodygi świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz mielony
Filety obrać ze skóry, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kaczkę po 3 minuty z każdej strony by zamknąć soki w środku. Odstawić. Obrane pistacje, rozmaryn, pietruszkę, pieprz i skórkę z cytryny zmiksować w blenderze, bez soli bo pistacje są słone. Kaczkę z każdej strony posmarować majonezem i pokryć posypką z pistacji. Włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem ze smażenia. Piec w piekarniku w 200 C przez 30 minut i zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10 minut by mięso "odpoczęło".