Pieczony filet z kaczki w pistacjach

Kaczka nie należy do popularnych mięs z drobiu w naszym codziennym menu, sadzę że wynika to z nieodpowiedniego traktowania tego mięsa i obawa o wysuszenie go. Gdy zapamiętamy kilka zasad to nam się uda. Przede wszystkim nie może być przeciągnięta bo może być gumowa. Konieczne jest też "odpoczywanie" mięsa w ciepłym piekarniku, by zawiązało wszystkie soki w środku a nie wypłynęły podczas krojenia . 

Składniki
  • 2 filety kaczki
  • 50 g pistacji
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 łodygi świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz mielony
Filety obrać ze skóry, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kaczkę po 3 minuty z każdej strony by zamknąć soki w środku. Odstawić. Obrane pistacje, rozmaryn, pietruszkę, pieprz i skórkę z cytryny zmiksować w blenderze, bez soli bo pistacje są słone. Kaczkę z każdej strony posmarować majonezem i pokryć posypką z pistacji. Włożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem ze smażenia. Piec w piekarniku w 200  C przez 30 minut i zostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10 minut by mięso "odpoczęło".