Pasta z awokado to w mojej kuchni bardzo uniwersalna pasta. Używam jej jako masełko, czyli baza pod kanapki do pracy. Idealnie nadaje się na imprezowe kanapki, na bagietce, z kolendrą i posypane np czarnuszką. Ale najbardziej lubię po prostu, przynaję: gruba warstwę ze świeżą bułeczką.
Składniki
- 1 awokado hass
- 150 g sera feta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz świeżo mielony pieprz
- świeża kolendra do ozdoby
Awokado rozkroić, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny by nie ciemniało. Fetę pokruszyć w kawałki, obrać czosnek i razem z awokado umieścić w wysokim naczyniu. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.