Pasta z awokado i fety

Pasta z awokado to w mojej kuchni bardzo uniwersalna pasta. Używam jej jako masełko, czyli baza pod kanapki do pracy. Idealnie nadaje się na imprezowe kanapki, na bagietce, z kolendrą i posypane np czarnuszką. Ale najbardziej lubię po prostu, przynaję: gruba warstwę ze świeżą bułeczką. 


Składniki
  • 1 awokado hass
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz świeżo mielony pieprz
  • świeża kolendra do ozdoby
Awokado rozkroić, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny by nie ciemniało. Fetę pokruszyć w kawałki, obrać czosnek i razem z awokado umieścić w wysokim naczyniu. Całość zmiksować na gładką masę. Dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.