Kurczak jest ulubionym mięsem Polaków, to nie ulega dyskusji. Można go podać na wiele sposobów, ja dziś proponuję z włoskimi dodatkami. Przyprawy, oliwki, kapary i przede wszystkim pomidory tworzą kuszącą i znakomitą potrawę. Polecam na niedzielny obiad do ziemniaków czy ryżu.
- 5 podudzi z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki całych kaparów
- Ok. 15 sztuk oliwek
- 8 sztuk pomidorów suszonych
- 2 szklanki bulionu
- 400 ml pomidorów pelati
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 plaska łyżeczka suszonego oregano
- Sól, pieprz świeżo mielony
Olej rzepakowy, musztardę i słodką paprykę wymieszać. Osuszone podudzia kurczaka włożyć do marynaty na około 60 minut. Na rozgrzanej głębokiej patelni smażyć marynowane kurczaki po kilka minut z każdej strony. Do miski po podudziach wlać bulion i wymieszać z pozostałą na dnie marynatą robiąc zalewę. Podudzia zalać i dusić. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie dodać do kurczaków. Do mięsa kolejno dodać pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz kapary i pomidory pelati. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano i dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Podawać z pokrojoną natka pietruszki.