Kurczak po włosku

Kurczak jest ulubionym mięsem Polaków, to nie ulega dyskusji. Można go podać na wiele sposobów, ja dziś proponuję z włoskimi dodatkami. Przyprawy, oliwki, kapary i przede wszystkim pomidory tworzą kuszącą i znakomitą potrawę. Polecam na niedzielny obiad do ziemniaków czy ryżu. 

Składniki
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki całych kaparów 
  • Ok. 15 sztuk oliwek 
  • 8 sztuk pomidorów suszonych
  • 2 szklanki bulionu 
  • 400 ml pomidorów pelati
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 plaska łyżeczka suszonego oregano
  • Sól, pieprz świeżo mielony
Olej rzepakowy, musztardę i słodką paprykę wymieszać. Osuszone podudzia kurczaka włożyć do marynaty na około 60 minut. Na rozgrzanej głębokiej patelni smażyć marynowane kurczaki po kilka minut z każdej strony. Do miski po podudziach wlać bulion i wymieszać z pozostałą na dnie marynatą robiąc zalewę. Podudzia zalać i dusić. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie dodać do kurczaków. Do mięsa kolejno dodać pokrojone oliwki, suszone pomidory oraz kapary i pomidory pelati.  Doprawić solą, pieprzem oraz oregano i dusić na wolnym ogniu około 30 minut. Podawać z pokrojoną natka pietruszki.