Korzenne muffinki z jabłkami i orzechami

Ale pachnie w całym domu, szkoda, że zdjęcia tego nie oddają ! A wszystko za sprawą dzisiejszych korzennych muffinek. Są mięciutkie w środku z kawałkami jabłek, z cukrowo orzechową posypką która jest bardzo chrupiąca, nie za słodkie po prostu wspaniałe. I jak to muffinki robi się błyskawicznie ale też szybko znikają a miałam zanieść jutro do pracy, może dotrwają.  


Składniki
  • 1¾  szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • ½szklanki jogurtu naturalnego
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 160 g jabłka (waga po obraniu i wydrążeniu nasion )
  • 15 g orzechów włoskich 
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier ze szklanki, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce składniki mokre: mleko, jogurt roztopione i ostudzone masło oraz jajko. Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasiennej i pokroić w małą kostkę ok 1 cm. Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać i dodać jabłka. W blaszce na muffinki umieścić papilotki, wypełnić je gotowym ciastem. Orzechy włoskie drobno pokroić i wymieszać z cukrem trzcinowym. Wierzch muffinek posypać orzechami i cukrem. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 25 minut. Wystudzić.