I znów ten sam problem, co tu zrobić na obiad ? Ma być szybko, pysznie i zdrowo! Moją kolejną odpowiedzią na to pytanie jest sprawdzony przepis na klopsiki w sosie pieczarkowym. Można je podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem, wybierz na co masz dziś ochotę oraz z ogórkiem kiszonym.
- 500 g mięsa mielonego np z karkówki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 250 g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- ½ pęczka świeżego koperku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę pokroić i zarumienić na złoty kolor, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, pokrojoną natkę pietruszki, doprawić cząbrem, papryką, solą i pieprzem, całość wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni po cebulce podsmażyć na oleju z obu stron i zdjąć z patelni. Cukinię wraz ze skóra zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki obrać, pokroić w paseczki i smażyć na patelni po klopsikach przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i gotować aż sos zgęstnieje. Pod koniec do sosu dodać klopsiki i posypać pokrojonym koperkiem .