Klopsiki w sosie pieczarkowym

I znów ten sam problem, co tu zrobić na obiad ?  Ma być szybko, pysznie i zdrowo! Moją kolejną odpowiedzią na to pytanie jest sprawdzony przepis na klopsiki w sosie pieczarkowym. Można je podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem, wybierz na co masz dziś ochotę oraz z ogórkiem kiszonym.



Składniki
  • 500 g mięsa mielonego np z karkówki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  •  1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • ½ pęczka świeżego koperku 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę pokroić i zarumienić na złoty kolor, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, musztardę, pokrojoną natkę pietruszki, doprawić cząbrem, papryką, solą i pieprzem, całość wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni po cebulce podsmażyć na oleju z obu stron i zdjąć z patelni. Cukinię wraz ze skóra zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki obrać, pokroić w paseczki i smażyć na patelni po klopsikach przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i gotować aż sos zgęstnieje. Pod koniec do sosu dodać klopsiki i posypać pokrojonym koperkiem .