Przysłowie mówi, że co robimy w Nowy Rok będziemy robić cały nowy rok, ja piekłam ciasto. Gotowanie i pieczenie to mój sposób na relaks, na wyciszenie i realizowanie się w tym co sprawia mi przyjemność. Czego i wam życzę w Nowym Roku. Więc jak mówiłam upiekłam ciasto z masą budyniową i orzechową polane czekoladą. Ps. wszystkiego najlepszego w dniu urodzin, siostrzyczko !
Składniki
Biszkopt
- 6 jaj
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
- 50 g masła
- 6 łyżek drobnego cukru
- 3 szklanki mleka 2%
Krem orzechowy
- 250 ml mleka 2%
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 300 g masła
- ¾ szklanki cukru pudru
Polewa
- 100 g masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 30 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 50 g płatków migdałowych
Dodatkowo
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Biszkopt
Oddzielone białka od żółtek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach 2 minuty. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, budyń w proszku oraz kakao, miksować na średnich obrotach do połączenia się składników (nie za długo by nie zniszczyć puszystości z białek). Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut, do suchego patyczka. Biszkopt studzić przez 20 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć do całkowitego wystudzenia,przeciąć na dwa placki. Dolny placek posmarować powidłami.
Masa budyniowa
W 1 szklance mleka rozmieszać oba budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, a gdy już znacznie wrzeć wlać mleko z budyniem i energicznie mieszać aż powstanie gęsty budyń. Gorący budyń delikatnie wyłożyć na placek z powidłami i przykryć 2 plackiem biszkoptu, lekko docisnąć. Zaparzyć kawę do 1/4 kubka i ostudzoną kawą nasączyć górny placek biszkoptu. Całość schłodzić schłodzić w lodówce.
Masa orzechowa
W rondlu zagotować mleko z orzechami, trzymać na małym ogniu do momentu aż masą będzie gęsta, często mieszając, bo łatwo się przypala. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. W mikserze miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać orzechy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i znów włożyć do lodówki do zastygnięcia (około 3 godzin).
Polewa czekoladowa
Do rondelka włożyć masło, dodać cukier puder, kakao i podgrzać do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Schłodzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Od razu ozdobić połamanymi płatkami migdałowymi.
Masa budyniowa
W 1 szklance mleka rozmieszać oba budynie, pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, a gdy już znacznie wrzeć wlać mleko z budyniem i energicznie mieszać aż powstanie gęsty budyń. Gorący budyń delikatnie wyłożyć na placek z powidłami i przykryć 2 plackiem biszkoptu, lekko docisnąć. Zaparzyć kawę do 1/4 kubka i ostudzoną kawą nasączyć górny placek biszkoptu. Całość schłodzić schłodzić w lodówce.
Masa orzechowa
W rondlu zagotować mleko z orzechami, trzymać na małym ogniu do momentu aż masą będzie gęsta, często mieszając, bo łatwo się przypala. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. W mikserze miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać orzechy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać i znów włożyć do lodówki do zastygnięcia (około 3 godzin).
Polewa czekoladowa
Do rondelka włożyć masło, dodać cukier puder, kakao i podgrzać do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Schłodzić i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Od razu ozdobić połamanymi płatkami migdałowymi.