Zimne nóżki

Długo zastanawiałam się czy dać ten przepis bo my Polacy chcemy zapomnieć lata 80te gdzie ta przystawka królowała podczas spotkań towarzyskich. Doszłam jednak do wniosku, że dam ten przepis bo to część mojej kuchni, mąż dalej je lubi i czasami będę je robić mimo że są mało modernistyczne. 

Składniki
  • 3 nogi wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa
  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • 3 ząbki czosnku
  • Listek laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz
Umyte mięso i obrane warzywa ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować około 90 minut tj. tak by mięso dochodziło od kości.  Wywar przecedzić, marchewkę i mięso pokroić w kostkę i dodać do wywaru.  Jeśli jest zbyt gęste dodać wody i zagotować, przyprawić by było dobrze słone. Całość wlać do naczyń i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać przykryte w lodówce.