Sajgonki

Dziś trochę orientalnie zrobiło się na moim stole, bo podałam sajgonki czyli tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Zawsze lubiłam je w restauracjach chińskich więc postanowiłam zrobić je sama, trochę poszperałam w necie, trochę pokombinowałam i tak je robię już kilka dobrych lat. Polecam podawać jako obiad lub przekąska na imprezie ale zawsze z sosem słodko - pikantnym. 



Składniki
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 garść grzybów Mun
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • papier ryżowy
  • olej rzepakowy do smażenia
Pokruszone grzyby Mun i połamany makaron ryżowy namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. Kapustę pekińską poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach a cebule drobno pokroić.  W misce wymieszać kapustę, grzyby, makaron i warzywa. Całość wymieszać, dodać mięso, sos sojowy, przyprawy, znów farsz wymieszać. Papier ryżowy namoczyć przez 10 sekund w letniej wodzie i wyłożyć na deskę do krojenia otoczoną folią spożywczą. Na papier wyłożyć farsz, zawinąć boki i zwinąć w rulon (podobnie jak gołąbki). Sajgonki smażyć na głębokim tłuszczu przez 5-8 minut z każdej strony.