Dziś trochę orientalnie zrobiło się na moim stole, bo podałam sajgonki czyli tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Zawsze lubiłam je w restauracjach chińskich więc postanowiłam zrobić je sama, trochę poszperałam w necie, trochę pokombinowałam i tak je robię już kilka dobrych lat. Polecam podawać jako obiad lub przekąska na imprezie ale zawsze z sosem słodko - pikantnym.
Składniki
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 1 garść grzybów Mun
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 50 g makaronu ryżowego
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- papier ryżowy
- olej rzepakowy do smażenia
Pokruszone grzyby Mun i połamany makaron ryżowy namoczyć w letniej wodzie na 10 minut. Kapustę pekińską poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach a cebule drobno pokroić. W misce wymieszać kapustę, grzyby, makaron i warzywa. Całość wymieszać, dodać mięso, sos sojowy, przyprawy, znów farsz wymieszać. Papier ryżowy namoczyć przez 10 sekund w letniej wodzie i wyłożyć na deskę do krojenia otoczoną folią spożywczą. Na papier wyłożyć farsz, zawinąć boki i zwinąć w rulon (podobnie jak gołąbki). Sajgonki smażyć na głębokim tłuszczu przez 5-8 minut z każdej strony.