Gdy byłam na studiach często na drugie śniadanie w bufecie kupowałam sobie sałatkę, zwykle w moje ręce trafiała sałatka brokułowa. Dziś chętnie wracam do tego smaku, trochę ją przerobiłam i wzbogaciłam. Można ją zrobić do pudełka i do pracy, nadaje się na imprezy rodzinne czy świąteczny stół.
Składniki
- 1 brokuł
- 200 g ryżu brązowego
- 2 filety z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy (340g)
- 4 jaja
- przyprawa go gyrosa
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Filety z kurczaka pokroić w małe kawałki, posypać przyprawą do gyrosa a po 10 minutach usmażyć je na patelni na złoty kolor. Ryż ugotować zgodnie z poleceniem producenta na opakowaniu. Brokuła pokrojonego w różyczki wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez 3- 4 minuty. Następnie odcedzić i wystudzić. Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Z kukurydzy odsączyć zalewę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać majonez.