31 grudnia to czas podsumowań, wszędzie są rozważają co było w tym mijającym roku. Ja mam 123 posty, 123 różne przepisy na blogu z czego jestem zadowolona bo to moja pasja, dodatkowe zajęcie! W nowy rok wchodzę z nowymi marzeniami, planami, pomysłami. Podsumowanie roku to przekąska sylwestrowa albo inaczej: imprezowa, typu foof finger. Polecam na domówki.
Składniki
- 1 cukinia
- ½ ogórka szklarniowego
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g szynki szwardzwaldzkiej
- 8 plastrów pomidorów suszonych
- 1 łyżka koperku
- 1 ząbek czosnku
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odtawić na sitku, żeby odciekła z niego woda. Umytą, nieobraną cukinię pokroić w cienkie plastry za pomoca obieraczki do jarzyn, delikatnie posolić i usmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej ze stron. W miseczce wymieszać serek, odsączony ogórek, przeciśniety przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Do prawic solą, papryką i pieprzem. Każdy plaster cukinii posmarować serekiem z dodatkami, ułożyć szynkę i pokrojony wzdłuż pomidor suszony. Cukinię zwinąć w rulon.