Piernik to kolejna potrawa, która jest obowiązkowa wsród menu bożonarodzeniowego. Ja proponuję piernik z powidłami śliwkowymi. Jest wilgotny bo powidła dodane i do ciasta i w warstwie nadają charakteru i pysznego smaku. Piernik jest szybki do zrobienia, długo zachowuje świeżość, a z każdym dniem jest coraz lepszy ale zawsze to mogę potwierdzić bo... szybko znika.
:Składniki
- 1½ szklanki mąki
- 150 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- 300 g powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- ¼ łyżeczki kardamonu
Polewa
- 100 g cukru pudru
- 2½ łyżki mleka
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, cały czas miksując dodawać po jednem jajku. Dodać połowę powideł i miód. W osobnej misce przesiać makę i proszek do pieczenia, kakao i przyprawy, całość dosypać do mokrych składników caly czas miksując. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę na piernik. Górę delikatnie natnij nożem i wstaw do nagrzanego do 170 C piekarnika na 70 minut. Upieczone ciasto wystudź a zimne juz ciasto przekrój wzdłuż na 2 części, przełóż drugą częścia powideł. Całego piekarnika owiń folią przezroczystą i odstaw na noc. Wymieszaj składniki polewy i polej nią ciasto.