Pieczone skrzydełka w ziołach i ketchupie

Każda z gospodyń domowych nie raz zadało sobie pytanie: co mam zrobić dziś na obiad? Najlepiej żeby smakował wszystkim domownikom i wymagał od nas małego nakładu pracy. Moja odpowiedź na te pytania to pieczone skrzydełka w ziołach i w ketchupie. Proponuję podawać z ziemiakami lub frytkami, ulubioną surówka i sosem czosnkowym. 



Składniki

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 100 ml ketchupu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • majeranek, czosnek granulowany
  • papryka słodka i wędzona, 
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
Umyte skrzydełka osuszyć i odciąć najkrótszą część. Do miski wlać olej, majeranek, czosnek, papryki, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz i ketchup. Całość wymieszać, jesli jest zbyt gęste można dodać łyżeczkę wody. Marynatą pokryć całe skrzydełka i odstawić do lodówki na minumum 2 godziny. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać mięso i przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika, piec w 200° C około 50 minut a następnie zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut by się przyrumieniło i odparował nadmiar sosu.