Kurczak z kaszą jęczmienną i warzywami

Jednogarnkowe dania są idealne gdy mały mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku bo przecież dania na telefon nie zawsze są dobrym rozwiązaniem. Kurczak z kaszą i warzywami to mój dzisiejszy ratunek na zaganiany dzień. Ten kurczak jest cudownie wyrazisty i jestem pewna, że to danie które pokochacie. 


Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 6 pałek z kurczaka (dramstiki)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 300 g pieczarek
  • 200 g kukurydzy (mała puszka)
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz ziołowy, oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Marynata
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka passaty pomidorowej
  • suszony tymianek, bazylia, oregano
  • sól, pieprz
Z podanych składników wymieszać marynatę i natrzeć nią mięso. Całość odstwić na kilka godzin lub nawet na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso podsmazyć na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony by zamknąć pory mięsa. 
Naczynie do zapiekania natrzeć oliwą z oliwek. Na dno wysypać kaszę i zalać ją bulionem. Ułożyć pierwszą warstwę pokrojonej w paski papryki, na niej ułozyć kurczaka i pokrojone w paski pieczarki. Na wierzch posypać odsączoną kukurydzę i resztę papryk. Posypać odrobiną przypraw i szczelnie przykryć folią aluminiową. Piec w 190° C przez 70 minut.