Keks bożonarodzeniowy

Tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia pieczemy keksa. Jest to jedno z najprostszych ciast, zawsze się udaje i zawsze wyrasta. Długo zachowuje świeżość więc można go upiec 2 dni wcześniej  lub można go mrozić.  Jest smaczny aromatyczny i najeżony bakaliami czy owocami. Szczerze mówiąc gdy piekę go poza świętami orzechy zastępuje suszonymi owocami np figami, zresztą tu można swobodnie dobierać proporcje zgodnie z gustem i aktualnym stanem w szufladzie.

 

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła 
  • 250 g bakali (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, skórka pomarańczowa)
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę, dodać skórkę pomarańczową. W osobnej misce wymieszać bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia, całość dodać do utartych żółtek. Ubite na sztywną pianę białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w nagrzanym do 180° C przez 60 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.