Pieczona karkówka w warzywach

Gdy robimy w domu imprezę rodzinną z obiadem warto zrobić kilka rodzajów mięsa. Nie wszystko co przygotowuję zmieści się na gazie więc robię karkówkę z piekarnika. Do mięsa dokładam warzyw, polewam passata pomidorowa a podaję z ziemniakami i buraczkami lub ogórkami kiszonymi i mam PYSZNY obiad. 



Składniki
  • 1 kg karkówki
  • 3 papryki
  • 3 cebule
  • 400 g dużych pieczarek 
  • 500 g passaty lub przecieru pomidorowego
  • Przyprawa do wieprzowiny
Karkówkę pokroić na kotlety, posypać przyprawą i odstawić na 2 godziny. Umyte papryki pokroić w paski, cebule w krążki a pieczarki w dość grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 5 łyżek passaty i wyłożyć 3 kotlety a na nie warzywa. Kolejna warstwa to znów kotlety i resztą warzyw. Całość zalać passatą i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut albo aż mięso będzie miękkie.