Gdy robimy w domu imprezę rodzinną z obiadem warto zrobić kilka rodzajów mięsa. Nie wszystko co przygotowuję zmieści się na gazie więc robię karkówkę z piekarnika. Do mięsa dokładam warzyw, polewam passata pomidorowa a podaję z ziemniakami i buraczkami lub ogórkami kiszonymi i mam PYSZNY obiad.
Składniki
- 1 kg karkówki
- 3 papryki
- 3 cebule
- 400 g dużych pieczarek
- 500 g passaty lub przecieru pomidorowego
- Przyprawa do wieprzowiny
Karkówkę pokroić na kotlety, posypać przyprawą i odstawić na 2 godziny. Umyte papryki pokroić w paski, cebule w krążki a pieczarki w dość grube plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 5 łyżek passaty i wyłożyć 3 kotlety a na nie warzywa. Kolejna warstwa to znów kotlety i resztą warzyw. Całość zalać passatą i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut albo aż mięso będzie miękkie.