Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem

Zapiekanki cieszą się dość dużą popularnością również na moim stole. A co powiecie na zapiekankę z rybą ? Połączenie makaronu, tuńczyka z kukurydzą i groszkiem w sosie śmietanowym z wyrazista musztardą. To nie mogło się nie udać ! Ja polecam na obiad lub na kolację z lampką białego wina. 


Składniki
  • 400 g makaronu fusili
  • 300 g tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka 2%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 g kukurydzy 
  • 200 g groszku
  • 200 g sera żółtego
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz 
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać na zasmażkę, dolać mleko, musztardę i przyprawy, całość wymieszać i gotować aż zgęstnieje. Rondel zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera, kukurydzę, groszek i pokrojoną natkę pietruszki. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i tuńczykiem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch wysypać drugą część sera. Zapiekankę piec w 180 °C przez 20 minut.