Zapiekanki cieszą się dość dużą popularnością również na moim stole. A co powiecie na zapiekankę z rybą ? Połączenie makaronu, tuńczyka z kukurydzą i groszkiem w sosie śmietanowym z wyrazista musztardą. To nie mogło się nie udać ! Ja polecam na obiad lub na kolację z lampką białego wina.
Składniki
- 400 g makaronu fusili
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka 2%
- 1 łyżeczka musztardy
- 200 g kukurydzy
- 200 g groszku
- 200 g sera żółtego
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. W rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać na zasmażkę, dolać mleko, musztardę i przyprawy, całość wymieszać i gotować aż zgęstnieje. Rondel zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera, kukurydzę, groszek i pokrojoną natkę pietruszki. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i tuńczykiem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch wysypać drugą część sera. Zapiekankę piec w 180 °C przez 20 minut.