Indycze klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami

"Co ja mam dziś zrobić na obiad?" znów zadajesz sobie to pytanie? Skąd ja to znam ? Chyba każdy z nas chce dla siebie i rodziny menu które jest urozmaicone, zdrowe i pyszne jednocześnie. Ja chętnie podziele się z Tobą moją kolejną propozyją na obiad. Poznaj przepis na klopsiki z mięsa indyka, ja postawiłam na filet z makaronem w aksamitnym smietanowym sosie z porami. Klopsiki są smaczne, soczyste i dużo zdrowsze od tych smażonych. 



Składniki
  • 300 g mielonego mięsa z fliletu z indyka
  • 200 g makaronu u mnie kokardki
  • 2 białe części pora
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 150 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • sól, biały pieprz
Z pora usunąć zewnętrzne liście, umyć i pokroić w cienkie plastry. W garnku rozgrzać masło, dodać pora, smażyć przez 3 minuty, Dodać mąkę, wymieszać i smażyć chwilę na średnim ogniu. Wlać mleko i śmietanę, całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo sos może się przypalić. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia by później dodać straty ser żółty. Do mięsa dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, otręby i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować klopsiki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, wsypać makaron, wlać sos i wymieszać. Łyżką w makaronie zrobić wgłębienia i włóż w nie klopsiki. Wyrównac powierzchnię by cały makaron był pokryty sosem. Klopsiki zapiekać w nagrzanym do 160° C piekarniku i piec przez 40 minut.