Ciasto kawowo - bananowe

No dobra przyznaję się: mam dziś urodziny ! Nie zrobiłam torta bo w pracy mamy tradycję, że dostanę od koleżanek :) Ostatnio jadłam torta dla dziecka z bananami i tak sobie pomyślałam, że zrobię ciasto z tym owocem. Wiecie co, do kawy i życzeń będzie idealne, odpowiednio słodkie, mocno kremowe i wyraźnie kawowe. Wymaga trzymania w lodówce. 


Składniki
Biszkopt
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
Krem kawowy
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
Bita śmietana
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix-y 
Dodatkowo
  • ok. 8 bananów
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g czekolady mlecznej lub kawowej
  • 1 szklanka nektaru bananowego
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę i dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i czekoladę dodać do masy jajecznej i delikatnie i krótko wymieszać szpatułką, tylko do połaczenia składników. Prostokątną blachę wyłożyc papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wstawic do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i ściąć nierówny wierzch ok 5 mm, ścietą część pokruszyć i odstawić. 
Krem
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek umieścić w misie miksera, dodać kawę w proszku i cukier puder. Miksować do uzyskania jednolitego, dość gęstego kremu. Uwaga, na początku chlapie więć delikatnie, później zwiększyc obroty. 
Bita śmietana
Schłodzoną śmietankę ubić aż wyraźnie zgęstnieje, dodać cukier puder i śmietan fix-y. 

Biszkopt pozostawiony w blaszce w nasączyć nektarem bananowym. Banany obrać ze skórki, każdy z nich przekroić wzdłuż na pół, skropić sokiem z cytryny i dość ściśle ułożyć na biszkopcie. Na babany wyłożyć kawowy krem, wyrównać powierzchnię. Pokruszoną część biszkopta połaczyć z tartą na dużych oczkach czekoladą i połowę tej mieszanki wyłożyć na kremie. Bitą śmietanę wyłożyć na kruszonym biszkopcie, rozsmarować i na niego rozsypać pozostała część kruszonego biszkopata z czekoladą. Wstawic do lodówki, najlepiej na całać noc.