Bananowe placuszki na maślance

Długo mnie tu nie było, miałam kilka ważnych wyjazdów służbowych, posiłki hotelowe, mało czasu, sami rozumiecie. Gdy tylko dotarłam do domu, mówie koniecznie nadrobię śniadania dla dzieci i synek zamówił placuszki, ja dodałam banany, oprószyłam cukrem pudrem i wyszło pysznie. 


Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • ¾ szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Mąkę wymieszać z sodą, solą, dodać jajko i maślankę. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia się składników. Obranego banana pokroić w kostkę i dodac do ciasta. Na rozgrzanym oleju usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem lub posmarowac dżemem.