Długo mnie tu nie było, miałam kilka ważnych wyjazdów służbowych, posiłki hotelowe, mało czasu, sami rozumiecie. Gdy tylko dotarłam do domu, mówie koniecznie nadrobię śniadania dla dzieci i synek zamówił placuszki, ja dodałam banany, oprószyłam cukrem pudrem i wyszło pysznie.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1 banan
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Mąkę wymieszać z sodą, solą, dodać jajko i maślankę. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia się składników. Obranego banana pokroić w kostkę i dodac do ciasta. Na rozgrzanym oleju usmażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem lub posmarowac dżemem.