Też lubicie piec babki ? Ja je lubię bo to klasyczny wypiek który idealnie nadaje się na każdą. Dziś proponuję babkę limonkową której wykonanie nie wymaga nawet miksera tylko miskę i łyżkę. Aromat limonki daje cudowne orzeźwienie w połączeniu ze słodyczą ciasta.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 limonki
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, cukier oraz cukier z wanilią. Limonki sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę na najmniejszych oczkach tarki. Należy uważać by nie zetrzeć białej części. Skórkę i sok z dwóch limonek dodać do miski i całość wymieszać łyżką. Ciepłe, ale nie gorące masło wlać do miski, wbić całe jaja i znów wymieszać łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wlać do foremki typu keksówki, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C.piekarnika i piec około 45 minut do "suchego patyczka ". Po upieczeniu wyjąć babkę z piekarnika, wystudzić. Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem, powinien powstać gęsty lukier. Polać nim babkę i od razu posypać wiórkami z posypki by przyleciały się do lukru. Babkę przechowywać pod przykryciem by się nie zeschła.