I znów ciasto dla zapracowanych, jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Przepis na każdą okazję a szczególnie najlepiej smakuje w długie jesienne czy zimowe popołudnia do kubka gorącej, malinowej herbatki. Zawsze się udaje, pięknie pachnie cynamonem i jabłkami a rozpływa się w ustach.
Składniki
- 1½ szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 4 jaja
- ¾ szklanki cukru drobnego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, wyciąć gniazda z pestkami i pokroić w plastry a następnie wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami mąki. Żółtka oddzielić od białek i ubić je na sztywnaą pianę, cały czas miksując stopniowo dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników i powoli, cienką strużką wlewać olej. Obroty zmniejszyć na najmniejsze i wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser i całość wymieszać szpatułką, by piana nie opadła. Ciasto przelać do tortownicy lub kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka. Piec w nagrzanym do 180 °C przez 40 minut. Po tym, czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.