Purre z dyni zwane też musem lub po prostu przecier. Tak przygotowana dynia może być przechowywana w lodówce do 5 dni, zamrażana lub wekowana. Ja najbardziej lubię zamrozić, odmierzam szklankę i mrożę w woreczkach do tego przeznaczonych. A zimą gdy najdzie mnie chęć na danie z dynią odmrażam i jest to duże ułatwienie w codziennym gotowaniu. A co można takim purre zrobić? pomysłów jest dużo: dodatek do owsianki, muffinki i inne wypieki, placuszki, do sosów, risotto, makaronów czy nadzienia do pierogów czy pasztecików.
Składniki
- 1 dynia hokkaido
- Blacha do pieczenia, papier do pieczenia, blender
Dynię umyć, pokroić na 4 części i wydrążyć pestki. Dyni nie obierać i pokroić w cienkie plastry. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć plastry dyni, skórkami do dołu. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez ok. 45 minut. Czas zależny jest od grubości plastrów, wyjąć gdy będą miękkie. Zostawić do ostudzenia a później łyżką oddzielić miąższ od skóry. Cały miąższ zblendować na gładkie purre.