Pesto z pietruszki

W tym roku mamy piękną polską złotą jesień więc i w ogrodzie niektóre warzywa dłużej zostały. Tak właśnie było u mnie z pietruszką. Standardowo, jak co roku dużą część natki zamrożę, będzie do sosów, mięs czy rosołu a z części zrobiłam pesto. Idealnie nadaje się do makaronu czy jako pasta na kanapki. 



Składniki
  • 2 pęczki pietruszki
  • ½ szklanki oliwy extra vergin
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz 
Natkę pietuszki dokładnie umyć, umieścić w blenderze, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, czosnek, orzechy, całość zblendować. Dodać parmezan i przyprawy i jeszcze raz całość zblendować.  Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.