Pasztet z dyni i cukinii

Kolejny odziedziczony przepis, w mojej rodzinie czy wśród przyjaciół przekazywany z rąk do rąk a teraz w internecie. Takie czasy :) U nas, przepis ma się dobrze bo się zadomowił. Jak już nie raz wspominałam cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw ze względu na swoją wszechstronność a połączona z subtelną dynią to strzał w 10! Pasztet jest lekki a jednocześnie sycący, po prostu pycha !

Składniki
  • 1½ szklanki dyni
  • 1½ szklanki cukinii
  • 2 marchewki
  • 200 g sera żółtego
  • 1 szklanka bułki tartej lub kaszy mannej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 4 jaja kurze
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ szklanki oliwy
  • sól, pieprz
Cukinię, dynię i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać bułkę tartą, oliwę i żółtka jaj (białka zostaw na później ). Pokrojoną cebulę i natkę pietruszki i oraz zmielone np. w malakserze płatki dodać do reszty składników. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać starty ser żółty. Na koniec ubić na sztywno białka jaj i delikatnie wszystko wymieszać. Całość wylać do foremek do pieczenia chleba czy tzw keksówek. Piec 70 minut w 180° C.