Kolejny odziedziczony przepis, w mojej rodzinie czy wśród przyjaciół przekazywany z rąk do rąk a teraz w internecie. Takie czasy :) U nas, przepis ma się dobrze bo się zadomowił. Jak już nie raz wspominałam cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw ze względu na swoją wszechstronność a połączona z subtelną dynią to strzał w 10! Pasztet jest lekki a jednocześnie sycący, po prostu pycha !
Składniki
- 1½ szklanki dyni
- 1½ szklanki cukinii
- 2 marchewki
- 200 g sera żółtego
- 1 szklanka bułki tartej lub kaszy mannej
- ½ szklanki płatków owsianych
- 4 jaja kurze
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- ½ szklanki oliwy
- sól, pieprz
Cukinię, dynię i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać bułkę tartą, oliwę i żółtka jaj (białka zostaw na później ). Pokrojoną cebulę i natkę pietruszki i oraz zmielone np. w malakserze płatki dodać do reszty składników. Wszystko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać starty ser żółty. Na koniec ubić na sztywno białka jaj i delikatnie wszystko wymieszać. Całość wylać do foremek do pieczenia chleba czy tzw keksówek. Piec 70 minut w 180° C.