Jeden z moich ulubionych wypieków czyli muffinki. Uwielbiam je za kilka rzeczy: mega szybko się robi, mało sprzątania i najważniejsze różnorodny smak. Dziś proponuję trochę jesienne, z gruszką, imbirem i miodem a w pracy gdy nimi częstowałam jeden kolega nielubiący mnie chwalić musiał zrobić wyjątek.
Składniki
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g cukru (u mnie brązowy ale można pomieszać z białym)
- 25 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 150 ml kwaśniej śmietany 18%
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 1 łyżka miodu
- 300 g gruszki bez pestek i skórki (u mnie 3 szt)
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą tj. mąkę, proszek do pieczenia, 200 g cukru oraz imbir. W drugiej misce wymieszać mokre składniki tj. olej, jaja, śmietanę i miód. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać na jednolitą masę. Pod koniec dodać obrane i pokrojone w małe kawałki gruszki, całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do papilotek w blaszce do muffinek a każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.