Awokado zapiekane z jajkiem i szynką

Zwykle to jaja faszerujemy pastą z awokado a ja dziś zrobiłam na odwrót ! Powstało delikatne i lekkie w smaku śniadanie, również dla osób dbających o linie. Jest proste ale w zdrowym i efektownym stylu. 


Składniki
  • 1 awokado hass
  • 1 jajo kurze
  • 3 plasterki szynki
  • 50 dag sera pleśniowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i delikatnie łyżką wyjąć miąższ i skropić go sokiem z cytryny. Awokado, ser pleśniowy i szynkę pokroić w kostkę, doprawić sola i pieprzem. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do łupin awokado, w środku zostawić dziurkę i włożyć tak jajo. Awokado z jajem włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w 180° C przez 12 minut.