Syrop z mięty

Mięta to bardzo dominującą roślina i jest rośliną wieloletnią. W tym roku mimo, że dużo jej używałam na bieżąco do zimnych napojów to i tak dużo jej zostało więc robię przetwory. Syrop jest rewelacyjny zarówno na lato jak i na zimę. Rozcieńczony z wodą, z dodatkiem kostek lodu i limonki działa orzeźwiająco a zimą dodajemy do herbaty i zasila domową apteczkę.

Składniki
  • 30 gałązek mięty
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny
  • 2 litry wody
Gałązki mięty dokładnie umyć. Wodę zagotować, dodać cukier i sok z cytryn. Miętę wrzucić do gotującej się wody, gotować 5 minut, wyłączyć i pod przykryciem odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć gałązki mięty, syrop odcedzić i znów gotować prze 5 minut od zagotowania. Gorący syrop wlać do przygotowanych słoików i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu typu spiżarnia czy piwnica.