Cypryjski ser halloumi staje się coraz popularniejszy w polskich sklepach, szczególnie dyskontach gdy są produkty charakterystyczne dla danego kraju. Jest on produkowany z mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego, jest półtwardy o dużej elastyczności, ma zwartą konsystencje przez co świetnie nadaje się na grillowanie. Dziś wykorzystałam go do sałatki z bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą, ale będzie pyszna kolacja!
- 1 bakłażan
- 220 g cypryjskiego sera halloumi
- 2 garście rukoli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i ostawić na kilka minut. Ser pokroić w plastry. Bakłażana i ser grillować na patelni lub na ruszcie. Umytą rukolę osuszyć i ułożyć na półmisku. Gotowy bakłażan i ser ułożyć na rukoli oraz przekrojone na pół pomidorki. Całość skropić oliwą.