Przepis pochodzi z zeszytu kulinarnego mojej mamy. Ja troszkę go zmodyfikowałam: dodałam bakłażan, koncentrat pomidorowy zastąpiłam świeżymi pomidorami a kiedyś tak często używane kostki bulionowe zmieniłam swój bulion warzywny, wyeliminowałam Vegetę. Mimo moich zmian potrawka dalej jest pyszna, zdrowa i kolorowa.
- 400 g filetu z kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 papryki (u mnie czerwona i biała)
- 1 bakłażan
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory (lub puszka krojonych)
- 2 szklanki bulionu
- płaska łyżka mąki
- listek bobkowy, ziele angielskie
- sól, pieprz świeżo mielony
- 200 g ryżu brązowego
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką, podsmażyć na gorącym oleju i odstawić na bok. Na oleju który został usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać drobno pokrojony czosnek. Obrane i pokrojone w paseczki pieczarki dodać do cebuli, chwile smażyć. Marchewkę, pietruszkę,seler, papryki i bakłażan pokroić w paseczki i dodać do garnka wraz z mięsem, bulionem, listkiem bobkowym i zielem angielskim. Całość przyprawić solą i pieprzem, dusić ok 15 minut. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną kapustę pekińską. Chwilę dusić do miękkości, doprawić smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.