Potrawka z kurczaka z ryżem

Przepis pochodzi z zeszytu kulinarnego mojej mamy. Ja troszkę go zmodyfikowałam: dodałam bakłażan, koncentrat pomidorowy zastąpiłam świeżymi pomidorami a kiedyś tak często używane kostki bulionowe zmieniłam swój bulion warzywny, wyeliminowałam Vegetę. Mimo moich zmian potrawka dalej jest pyszna, zdrowa i kolorowa. 



Składniki
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 papryki (u mnie czerwona i biała)
  • 1 bakłażan
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory (lub puszka krojonych)
  • 2 szklanki bulionu 
  • płaska łyżka mąki 
  • listek bobkowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 200 g ryżu brązowego
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką, podsmażyć na gorącym oleju i odstawić na bok. Na oleju który został usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać drobno pokrojony czosnek. Obrane i pokrojone w paseczki pieczarki dodać do cebuli, chwile smażyć. Marchewkę, pietruszkę,seler, papryki i bakłażan  pokroić w paseczki i dodać do garnka wraz z mięsem, bulionem, listkiem bobkowym i zielem angielskim. Całość przyprawić solą i pieprzem, dusić ok 15 minut. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną kapustę pekińską. Chwilę dusić do miękkości, doprawić smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.